Haberler

Paylaş

Ak Parti Karaman Milletvekili Recep Konuk; Karaman’ın Ekonomik Olarak Sıçrama Yapması İçin Çalışıyoruz.

27 Ağustos 2015
Serbest Bölge Çalıştayı Olarak Başladı Karaman Ekonomi Zirvesine Dönüştü Karaman’da kurulması planlanan Serbest Bölge ve Gıda Vadisi ile ilgili istişareler sürüyor. Önümüzdeki aylarda yapılacak çalıştay öncesi Karaman Valisi Murat Koca, AK Parti Karaman Milletvekilleri Recep Konuk ve Recep Şeker, Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, AK Parti Karaman İl Başkanı Nazmi Ünlü, STK temsilcileri ve sanayiciler Karaman Ticaret ve Sanayi Odası’nda bir araya geldi. Sanayicilerin bilgilendirildiği ve görüşlerinin alındığı toplantıda çalıştay öncesi konu tüm yönleriyle masaya yatırıldı. Biz serbest bölgeyi büyük bir projenin parçası olarak görüyoruz diyen AK Parti Karaman Milletvekili Recep Konuk, “Serbest Bölge, bu büyük projenin küresel pazarlarla iç pazarlara daha güçlü açılmamızı ve Karaman’ı yatırım için cazip hale getirecek, Karaman ekonomisine ilave finansman imkânı sağlayacak bir parçasıdır” dedi.

Karaman’da kurulması planlanan Serbest Bölge ve Gıda Vadisi projesi ile ilgili çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Önümüzdeki aylarda yapılacak olan çalıştay öncesi önemli mesafelerin alındığı konu ile ilgili yapılan istişareler kapsamında, Karaman Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde şehri yönetenler ve sanayiciler bir araya gelerek konu hakkında istişarelerde bulundu. Çalıştay hakkında görüş alışverişinin yapıldığı ve konunun tüm yönleriyle ele alındığı toplantıda sanayicilerin Karaman’a Serbest Bölge kazandırılması konusunda pozitif yaklaşım içerisinde ve katkı vermeye hazır oldukları gözlemlendi.



Sanayiciler Serbest Bölge ve Gıda Vadisi hakkında bilgilendirilirken çalıştay ile ilgili de görüşleri alındı. Serbest Bölgeyi büyük bir projenin parçası olarak gördüklerini ifade eden AK Parti Karaman Milletvekili Recep Konuk, “Bizim Karaman ile ilgili büyük tahayyüllerimiz var. Karaman’ın ve bu bölgenin bir sıçrama yapmaya ihtiyacı var. Bu Bölgenin daha çok üretme potansiyeli var. Daha çok üretmenin birinci koşulu iyi organize olmaktan ve işin detaylarını aşama aşama planlamaktan geçiyor. Mesela daha çok ürettiniz diyelim, kaldı ki Karaman mevcut sanayi yapılanmasıyla da bugün daha çok üretebilir, o daha fazla ürettiğinizi satabileceğiniz pazarlarda organize olamazsanız ya da ticaretinizi büyütecek organizasyonlar gerçekleştiremezseniz bunun fazla da bir anlamı olmuyor. Hatta eldeki kaynak atıl yatırıma kanalize edildiği için belki de zararı oluyor. Bu çerçevede özellikle söylemem gerekir ki, biz serbest bölgeyi büyük bir projenin bir parçası olarak görüyoruz. Bu çalıştayı da biz Karaman’ın ekonomik olarak bir sıçrama yapabilmesi için akıl terleteceğimiz, hepimizin akıl terleteceği bir ortam olarak görüyoruz. Bu çalıştayda tek amaç serbest bölge konusunda karar vermek değildir. Bu çalıştayın amacı Serbest Bölge’nin de bir parçası olacağı büyük bir projeyi inşa etmektir. Serbest Bölge, bu büyük projenin küresel pazarlarla iç pazarlara daha güçlü açılmamızı ve Karaman’ı yatırım için cazip hale getirecek, Karaman ekonomisine ilave finansman imkânı sağlayacak bir parçasıdır” dedi.

Konuşmasında sık sık büyük proje vurgusu yapan Recep Konuk, “Büyük proje ile neyi inşa etmeliyiz, güçlü bir üretim altyapısını. Bunu yaparken de tarımsal ve hayvansal üretim altyapısından sanayi ve ticaret üst yapısına kadar sürecin bütününü inşa etmeliyiz. Bu yapılabilir mi? Yapılabilir” diyerek Dünyadan örnekler de verdi.
Konuk, “Hollanda da 5.000 çiftçinin kurduğu bir kooperatif var. İsmi FloraHolland. Bu kooperatifin işi kesme çiçek. 1911 yılında kurulmuş. Dünya çiçek devi olarak adlandırılıyor. Toplam sera alanları 2.600 dekar. Roterdam Limanı dâhil Hollanda’daki 5 yeşil limanda ortaklıkları var. Sahip oldukları seralar dünyanın her tarafından turistik seyahatler düzenleniyor. Yani ülkeye turizm geliri de kazandırıyorlar. Bu kooperatifin çiçek işinden yıllık cirosu 4,5 milyar €. Yani 5 Milyar Doların üstünde. Bu kooperatif hükümetle işbirliği içinde, yaptıkları üretim ve ticaret devlet tarafından özel teşviklerle destekleniyor. Bu destek önemli ancak onlar bir şeyi daha yapıyorlar. Üniversite ile de iç içeler. Mesela pazara birkaç yıl sonra sürecekleri ve kendilerine avantaj sağlayacak çiçek çeşitlerini bile önceden geliştiriyorlar. Mesela lalenin rengini değiştiriyorlar birkaç sene de bir. Tacına yeni şekil veriyorlar. Niye dünyadan bir adım önde olmak için. Onlar için çalışan bir AR-GE Merkezi var.



Yine, Mesela Hollanda’da 2004 yılında kurulan Wageningen Food Valley diye bir proje var. Dünyadaki ismini bildiğiniz bilmediğiniz onlarca büyük gıda markasının bu Vadide ofisi var. Orada üretilen yeniliği kendi şirketlerine aktarmak için. 3.000 civarında bilim adamı ve uzman personel bu vadide gıda konusunda AR-GE çalışması yapıyor ve orada üretilen bilgi ve teknolojinin üretime taşınmasını sağlıyor. Hani merak ediyoruz ya Konya kadar bir ülke 20 milyar dolarlık tarımsal üretim yapıp nasıl dünyanın ikinci büyük gıda ihracatçısı oluyor diye işte sebep bu. Planlama ve entegre üretim ve ticaret. Sistemin merkezinde Wageningen üniversitesi var. Üniversitenin kurduğu bir şirket var ve bu şirket kuramsal bilgiyi ürüne çevirip gıda sanayi ve tarım sektörüne aktarıyor. Hem tarımsal ürünü geliştiriyor hem de o ürünü nitelikli mamul ürüne kar marjı yüksek şekilde çevirecek sürecin bütününe katkı yapıyor” dedi.

Çalıştayın içeriği hakkında da bilgiler veren Recep Konuk, “Nasıl bir proje inşa edeceğiz? Bununla ilgili modelimiz ne olacak? Neyi örnek alabiliriz? Yani işimizi sıfırdan inşa etmek yerine başarısı tescilli bir modeli inceleyip Karaman’ın yolunu nasıl kısaltabiliriz?  Bunu bu çalıştayda konuşacağız. Bu konuda dünyadaki en başarılı örnek olan Wageningen Food Valley’in Manegament Direktörlerinden birisi inşallah bizimle tecrübe ve bilgisini paylaşacak. Kendisi ile teyitleştik. Wageningen Food Valley’in kuruluş sürecini, nasıl kurulduğunu, niye kurulduğunu, nasıl bir organizasyon yapısı olduğunu, işleyişini bu çalıştayda anlatacak, yine küçük gıda işletmelerini bir marka kooperatifi altında birleştirip küresel piyasalarda söz sahibi olmayı başarmış İtalya’daki bir marka kooperatifi birliğinin yönetim kurulu başkanı ile yine küçük işletmeleri küresel markalarla rekabetçi yapısını güçlendirmek için yaptıkları birlikleri dünyanın en önemli yönetsel organizasyon şirketlerinden birinin İtalya yöneticisi bu çalıştayda tecrübelerini Karaman ile paylaşacak” dedi.



Serbest Bölge konusunda yeni yaklaşımların denendiğini de belirten Recep Konuk, “Malum 80’li yıllarda Serbest Bölgeler cazibesi yüksek ve ticaret hacmi etkileyici bölgelerdi ve sundukları yeni iş ve ticaret imkânlarıyla bir dönemin popüler girişimleri idi. Ticari hayattaki yeni gelişmeler alternatif iç ve dış ticaret imkânlarının ortaya çıkması bu bölgelerde de yenilenmeyi zorunlu kıldı ve serbest bölgeler ile ilgili yeni yaklaşımlar ortaya çıktı. Yeni nesil serbest bölgeler diye adlandırılan ve ülkemizde de uygulanmaya çalışılan bu serbest bölgelerde daha önceki uygulamaya göre hizmet veya üretim türüne özel dizayn edilmiş teşvik sistemi uygulanabiliyor ve bölgenin dış pazarlardaki rekabetçi yapısı güçlendirilebiliyor. Bunun yanı sıra şimdi moda uygulama olan kümelenmeye de imkân veren ihtisas serbest bölgeleri hem bir ticaret network’ünün oluşmasını sağlıyor hem de pazar ağını bir bütün olarak güçlendirebiliyor.” şeklinde konuştu.

Markalaşma konusuna da değinen Recep Konuk, “Karaman’ın ekonomik sıçrama yapması için bir başka ihtiyacımız daha var. Markalaşma ve nitelikli üretim. Bu ister bir gıda vadisi projesine imza atalım, ister atmayalım, ister serbest bölgeyi kuralım ister kurmayalım Karaman’ın ihtiyaçlarından biri. Karaman’da üretileni itibarlı hale getirmek zorundayız. Tercih edilir hale getirmek zorundayız. Karaman’da üretilen ürünlerin algısını yukarı taşımak zorundayız. Bu nasıl olacak. Bir markalaşmaya ve marka yönetimi ile algı yönetimine ihtiyacımız var. Bu aynı zamanda gıda vadisi olacaksak da standardımızı yükseltmek için mecburiyetlerimizin başında geliyor. Değerli arkadaşlar evet pazarda bir fiyat rekabeti var ancak bir de ürün algısına veya kalite algısı ile beslenen bir rekabet var. Bazen fiyatla değil marka algısıyla rekabet edersiniz. Bunun için ne yapılabilir? Bende cevabı var, ancak dünyada bunun çok başarılı örnekleri var. Bunları da bu çalıştayda masaya yatıracağız” dedi.



AK Parti Karaman Milletvekili Recep Konuk konuşmasının sonunda, “Uzman misafirimizin tecrübelerini de paylaşacağı bu çalıştayda biz sadece serbest bölgeyi konuşmayacağız. Karaman için yeni bir vizyon için akıl terlemeye başlayacağımız ilk adımı atacağız. Çalıştay öncesi yaptığımız bu toplantıda STK temsilcilerimiz ve sanayicilerimizin ilgisi bizleri son derece memnun etti. Ben salondaki herkesin Serbest Bölge konusunda pozitif yaklaşım içerisinde olduğunu ve katkı vermeye hazır olduğu görüyorum. Bu şehrimiz için son derece önemlidir. Birlik ve beraberlik içerisinde umarım Karaman için bölgemiz için ülkemiz için hayırlara vesile olacak bir çalışmaya el birliği ile imza atarız” dedi.

Toplantıda serbest bölge ve gıda vadisi ile ilgili görüşlerini dile getiren sanayiciler ve STK temsilcileri de, projenin gerçekleşmesiyle Karaman’ın özellikle gıda sanayisiyle ilgili önemli kazanımlar elde edeceğini ve ekonomide de ivme kazanacağını dile getirerek serbest bölgenin Karaman’a kazandırılması gerektiğini söylediler. Serbest bölge bizim için avantaj olur diyen sanayiciler, çalıştayın sonuç odaklı profesyonel bir çalışma şeklinde dizayn edilmesinden duydukları memnuniyeti diler getirdiler. Gıda Vadisi Projesinin Karaman’a değer katacağını söyleyen sanayiciler çözüm odaklı yaklaşımı nedeniyle Karaman Milletvekili Konuk’a teşekkür ettiler. Üretim ve pazarlamada Çin modelinin değil Batı modelinin uygulanması gerektiği görüşünü dile getiren sanayiciler bunun serbest bölge ile sağlanabileceğini söylediler. Katılımcılar serbest bölgenin ham madde temini konusunda da kazanımlar elde edilmesinde önemli etken olacağı görüşünü savundu. Serbest bölge bünyesinde mali müşavirlik hizmetlerinin de verilmesi gerektiğini ifade eden STK temsilcileri daha geniş kapsamlı bilgilendirme toplantılarının yapılması gerekliliğini ve Karaman olarak projenin sahiplenmesi konusunda taviz verilmemesi gerektiğini belirttiler. Toplantıda ayrıca serbest bölge ve gıda vadisi için sekretarya kurulması ve çalıştay için davet edilecek yabancı misafirlerin yanı sıra ülkemizdeki diğer serbest bölge temsilcilerinin ziyaret edilerek tecrübelerinden yararlanılması gerektiği de belirttiler.