Haberler

Paylaş

Ak Parti Karaman Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Recep Konuk: “Medeniyetlere Ev Sahipliği Yapmış Bir Başşehir Karaman”

03 Şubat 2017
Karaman’a kazandırılan projeler, devam eden yatırımlar ve kentin ekonomik yapısı, Vali Süleyman Tapsız başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda masaya yatırıldı. Toplantıya, AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk da katıldı. Karaman’ın, ihracatta Türkiye ortalamasını geçtiğini belirten Recep Konuk, ekonomik potansiyelin harekete geçirilmesi için atılması gereken adımları da anlattı, “Karaman medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir başşehirdir” dedi.
 
KARAMAN EKONOMİSİ MASAYA YATIRILDI

Karaman Valiliği tarafından organize edilen Ekonomi Toplantısı, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda, kentin ekonomik durumu, potansiyeli, devam eden kamu ve özel sektör yatırımları, istihdam alanları gibi konular ele alındı. Toplantıya, AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, Karaman Valisi Süleyman Tapsız, Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, İl Genel Meclis Başkanı Celalettin Güngörer, AK Parti Karaman İl Başkanı Nazmi Ünlü, meslek kuruluşlarının temsilcileri, şehrin ekonomi aktörleri ve sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri katıldı.


 
“SINIRLARI HEP BİRLİKTE ZORLAYACAĞIZ”

Toplantıda konuşan AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, genelde ekonomiyi, özelde ise Karaman ekonomisini konuşmak, Karaman ekonomisini bir adım öteye taşımanın yollarını ele almak, Karaman için, Karamanlı için daha çok iş, daha çok aş üretecek, Karamanlının ekmeğini daha da büyütecek, işsiz olanın elinin iş tutmasını sağlayacak, işi olanın kazancını arttıracak adımları değerlendirmek için bir araya geldiklerini söyledi. İş adamlarına seslenen Başkan Recep Konuk, “işinizi büyütmek, yeni iş alanlarına açılmak ve ticaretinizi genişletmek için hayal kuracaksınız. Biz siyasetçiler ve bu masadaki bürokratlar sizin hayalinizin gerçek olması için gayret gösterecek. Siz isteyeceksiniz, biz çare arayacağız, çare bulacağız. Talepte sınırımız ne? Mümkünü isteyeceğiz. Ama mümkünün sınırlarını da hep birlikte zorlayacağız” dedi.

“HEPİMİZ AYNI TAKIMIN OYUNCULARIYIZ”

Bürokrat, siyasetçi ve işadamının aynı takımın oyuncuları olduğunu belirten Recep Konuk,“işadamı, siyasetçi veya bürokratın takımdaki rolü farklı. İşadamları sahada, biz saha kenarındayız. Sizin kondisyonunuzu arttıracak işler bürokrasinin, devletin sorumluluğunda. Taktik, hedefler, rakip analizleri de saha kenarındaki bu ekibin sorumluluğunda. Sizin iş yapacağınız altyapıyı, sahaya çıkacağınız pazarları hazırlamak da bu ekibin, yani teknik ekibin vazifesi. Ekonomi dediğimiz alan öyle bir alan ki, işi yapanla iş ortamını hazırlayan ve düzenleyenlerin tek vücut gibi hareket etmesini gerektiriyor. Yani Karaman denilince, Karaman ekonomisi denilince, Türkiye ve ülke ekonomisi söz konusu olduğunda iş adamı, işçisi, esnafı, memuru, bürokratı, siyasetçisi hepimiz bir kabın içinde buluşmak zorundayız ve aşure gibi birbirimizle iç içe olursak, birbirimizi tamamlarsak daha lezzetli işler üretebiliriz. O nedenle bir yönüyle de sizin gibi saha da olan bir arkadaşınız olarak ben bu tür toplantıları hem çok önemsiyorum, hem de bu tür toplantılarda ufak ama işlerin randımanlı yürümesine engel olan meselelerin çok kısa sürede çözülebileceğini yaşadıklarından bilen biriyim. Ayağınıza bir diken batmış yürüyemiyorsunuz, o dikeni biri çıkarsa koşacaksınız. Diyalog kapısı kapalı olduğu zaman yahu diken var diyemezsiniz. İşte bu toplantı bu açıdan önemli; koşan, koşmak isteyenle, onun yolundaki dikenleri temizleyecek olanlar aynı masa etrafında toplandı. Biz sizin daha hızlı koşmanız için tespit ettiğimiz engelleri temizliyoruz, siz de bu masada bizim göremediklerimizi söyleyeceksiniz ki el birliği ile ekonomimizin daha büyük ve daha hızlı adımlarla koşmasını sağlayacağız” diye konuştu.


 
“KARAMAN DAHA ÇOK ÜRETECEK VE ÜRETTİKLERİNİ PAZARLARA DAHA KOLAY ARZ EDECEK”

Küresel ekonomide değişim işaretlerinin olduğunu, AB’nin kendi içinde tartışma yaşadığını, küresel ekonominin önemli bir aktörü olan ABD’nin içe kapanacağına dair işaretlerin oluştuğunu dile getiren Başkan Recep Konuk, “Dünya ticaretinin rezerv para biriminin değerinde dalgalanmalar var. Yani küresel ticaret bir alt üst oluşun eşiğinde. Bu bir kriz olmasa bile kriz benzeri bir durumla karşı karşıyayız. Her kriz kendi içinde fırsatları da barındırır. Alt üst oluşlarda alttan üste çıkışlar da hızlı olur. Biz hem ülke olarak hem de Karaman olarak küresel ticaretin yeni kodlarının oluştuğu bu dönemde fırsatları yakalayabiliriz. Nitekim Karaman sanayisinin bu fırsatları değerlendirdiğine, daha çok değerlendirebileceğine dair işaretler de var. Geçtiğimiz günlerde Aralık 2016 dış ticaret istatistikleri yayınlandı. Aralık 2016’da Karaman’ın yaptığı ihracat, bir önceki yılın Aralık ayına göre %11,7 artarak 31,6 Milyon dolara yükselmiş. Aynı dönemde Türkiye’nin ihracatı % 9 artmış. Yani Karaman, Türkiye ortalamasına göre %2,7’lik daha başarılı bir performans sergilemiş. Türkiye iki adım atmış, Karaman üç adım atmış. Öncelikle bu başarıya imza atan işadamlarımızı kutluyorum. Bu performansı daha da geliştirmemiz gerekiyor. Karaman’ın bu potansiyeli var” ifadelerini kullandı.
 
“GIDA ŞEHRİ KARAMAN”

Bir kentin potansiyelini yer altı ve yer üstü kaynakları ile sahip olduğu kültürel değerler, insan kaynağı, fiziki ve manevi birikimi, sermaye ve tecrübenin belirlediğini vurgulayan Recep Konuk, “Karaman’ın sahip olduğu öyle değerler var ki kıyas kabul etmez ve öyle bir günden diğer güne inşa edilmez. Mesela eşsiz bir tarihe sahip Karaman. Medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir Başşehir. Dünyanın kadim kentlerinden biri. Akdeniz ile Ege’nin geçiş ikliminde ve eşsiz tabii güzelliklere sahip. Bu şu demek; satabileceği denizi olmasa da Karaman, kültür turizminin ana duraklarından biridir ve biz yapacaklarımızla Karaman’ın gelir kompozisyonuna turizm gelirlerini de dâhil edebiliriz. Belediyemizin tarihi eserlere ve alanlara yönelik projelerinin yanı sıra hızlı tren projesi, havaalanı yatırımları, Karaman’ı dört bir tarafa bağlayan konforlu yollar, hem Karaman’ın ticaretinin büyümesi hem de Karaman’ın turizmden de pay alması için yapılan yatırımlardır” dedi.


 
“KARAMAN HIZLI TREN İLE MERSİN LİMANINA ULAŞACAK EKONOMİ İVME KAZANACAK”

Recep Konuk, “Karaman’ın ekonomisine ivme kazandıracak Lojistik Merkezi ve Hızlı Tren Yük Taşımacılığıyla ilgili önemli projeler yürütülüyor ve bu projeleri yakından takip ediyoruz. Karaman – Konya yüksek hızlı tren hattında alt yapı çalışmaları tamamlandı, elektrifikasyon ve sinyalizasyon çalışmaları devam etmektedir. Bunun yanında Karaman – Ulukışla hızlı tren hattında da çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Karaman; Ankara ve İstanbul’un yanı sıra Mersin Limanı ve Adana’ya demir ağlarla bağlanarak özellikle Hızlı Tren ile yük taşımacılığında önemli bir konuma sahip olacak. Bu da Karaman ekonomisine ciddi katkı sağlayacak. Demir yolu yatırımları, Ekonomi Bakanlığı’na sunulan Serbest Bölge projesinin hayata geçirilmesi için de avantajlı zemin oluşturuyor. Tüm bu yatırımlar Karaman için, Karaman’ın kalkınması için, Karaman’ın ticarette söz sahibi olması için yapılıyor” şeklinde konuştu.
 
“KARAMAN 142 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYOR”

Karaman’ın, fiziki sermaye ile sanayi ve ticarette önemli bir birikime sahip olduğuna dikkat çeken AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, “Türkiye’nin toplam ihracatı 142 Milyar $ civarında. Karaman’ın ihracatı 2015’te 304 Milyon $. 2016’da da bu civarlarda. Karaman, 142 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Yani dünyanın üçte ikisi ile ticaret köprüsüne sahip. Türkiye’de üretilen bisküvi, kek, gofret ve çikolatanın üçte birinden fazlası Karaman’da üretiliyor. Bunun da ağırlıklı kısmını ihraç ediyor. Kaba bir hesapla üç aşağı beş yukarı 5 milyarlık bir nüfusun bulunduğu pazara yılardır bisküvi, kek, gofret satıyor. Buna bulguru ve diğer gıda ürünlerini de eklediğimizde şunu söyleyebiliriz, Karaman dünyanın önemli gıda tedarikçilerinden biridir. Bizim üzerinde düşünmemiz gereken husus şudur; önemli bir ticaret ağına sahibiz. Gıda sektöründe büyük bir birikimimiz var. Sanayi altyapımız ve o sanayinin çalışmasını sağlayacak işgücümüz de var. Karaman olarak biz hem ticaretimizin hacmini hem de kilogram başına kazancımızı nasıl arttırabiliriz? Karaman üretimdeki ve sanayideki rotasını belirlemiş. Gıda şehri kimliğini almış. Bu kimlikliğe dünya ölçeğinde prestij katacak işlerle bu tercihi taçlandırabilirsek hem Karaman’ın ticaretini büyütürüz hem de kazancını. Parantez içinde şunu belirteyim; Karaman’ın tercihi stratejik açıdan doğru bir tercihtir. İnsanlık tarihinde önce toplulukların, sonrasında devletlerin bütün mücadelesi besin kaynakları ile enerji kaynaklarına hâkimiyet mücadelesinden ibarettir. Biz hem ülke olarak hem Karaman ölçeğinde enerji kaynaklarında zengin değiliz. Ama besin kaynaklarında, gıda üretiminde imrenilecek bir potansiyele sahibiz. Hayatın devamı için temel ihtiyaç beslenmektir. Yani arabasız yaşarsınız sadece konforunuzdan kaybedersiniz ama yiyecek bulamazsanız kaybedeceğiniz şey hayatınızdır. O nedenle Karaman modası hiç geçmeyecek, talebi hiç azalmayacak bir ana sektörde, daha doğrusu hayati öneme sahip bir sektörde uzmanlaşmış bir şehir. Şimdi bu doğru tercihin neticelerini alma zamanıdır. Bizim hep birlikte buna kafa yormamız gerekir, gerekiyor. Siyasetçi olarak biz buradayız, bürokratlarımız burada hep birlikte kafa yoracağız Karaman bisküvisini dünyada referans bisküvi haline getireceğiz. Ben gıda üretiminde uzmanlaşmış Karaman’ın, Karaman sanayisinin dünyada ticaretin kodları yeniden yazılırken, küresel bir herc-ü merc yaşanırken bu küresel krizden yeni fırsatlar çıkaracağına yürekten inanıyorum” dedi.